aalto revisited

AALTO_03

I had wanted to draw this while we were on site, but the monk who was giving us a tour was moving at a brisk rate.  This is the entrance pavilion to Aalto’s Library at Mount Angel, as previously featured here, and is worth featuring because of the inherent classicism of it all – strictly modular, rigidly symmetrical (minus that one angled wall on the right), with a well-coordinated ceiling plan, brick floor patterning, column placement, and door/storefront alignment.  For the über-modernist Aalto, this is proof that his early education in Nordic Classicism never truly left.  Details below.

AALTO_02

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s